Vezetni krízishelyzetben

Árváné Dr. Ványi Gina

Árváné Dr. Ványi Gina

A világméretűvé vált koronavírus járvány egyik pozitívuma, hogy hazai és nemzetközi szakemberek nyújtanak most támogatást, osztanak meg biztató gondolatokat az online platformokon. Többek között John C Maxwell, nemzetközileg elismert vezetési szakértő, oktató is. Könyveiből több mint 21 millió példány fogyott világszerte. A napokban osztotta meg egy Facebook Live videóban a gondolatait arról, hogy mit kíván a vezetőktől a krízishelyzet. A krízist Maxwell egyébként úgy definiálja, mint egy nehézségekkel teli intenzív időszakot, ami olyan döntéseket kíván, amelyek fordulópontot jelenthetnek.

5 fontos állítást fogalmazott meg.

A krízis tulajdonképpen egy meglehetősen gyakori jelenség.

Az utóbbi 20 évben is, szinte évről évre jött valamilyen válsághelyzet, legyen az akár a Y2K, a SARS, a terrorfenyegetettség vagy a 2008-as gazdasági válság. Ilyenkor az a tendencia, hogy képesek vagyunk drámaivá fokozni a negatív érzéseket és azt mantrázni, hogy ilyen rossz még sosem volt. Pedig krízisek a vezetők életében évről-évre előfordulnak. Ráadásul rengeteg pozitív változást, új lehetőségeket is hozhat ez a szituáció az életünkbe. Ami ehhez kell az, hogy képesek legyünk paradigmát váltani és arra koncentrálni, ami a személyes befolyásunk alatt áll.

A krízis eltérít bennünket.

Olyan erőt fejt ki, ami megakadályozza, hogy a célunkat úgy érjük el, ahogy azt korábban a stratégiában lefektettük, ahogy terveztük és szerettük volna.

A krízis alkalmazkodást és rugalmasságot kíván, mert az utat újra kell tervezni a siker érdekében.

Az érvényét vesztett „A” tervhez való értelmetlen ragaszkodás helyett elő kell venni, vagy meg kell alkotni a „B”, a „C”, vagy akár a „D” tervet. Az alkalmazkodás azonban nem egyenlő a konformitással. Ez azt jelenti, hogy félünk különbözni másoktól, ezáltal felhagyunk a kísérletezéssel. A helyzethez való adaptálódás ezzel szemben pozitív minőség, mert képessé tesz minket arra, hogy változtassunk és ezáltal jobbá váljunk.

A krízis megmutatja, mi is van bennünk.

Akik másokat vezetnek,most reményt kell adniuk az embereknek, és ez nem megy akkor, ha sokáig keseregnek a veszteségek miatt. A nehézségek formálják a vezetőt, teszik bölcsebbé és adják meg az életre szóló tapasztalatokat, tanulásokat. Ahogy nincs szivárvány eső nélkül, úgy nincs hiteles, bölcs vezető a kudarcokból nyert tapasztalat nélkül. A legfontosabb üzenete Maxwellnek, hogy vezetőként az embereidet helyezd előre minden esetben, a mostani járvány idején ez pedig a biztonságukat jelenti.

A krízisben az igazi vezetők láthatóvá válnak, kiemelkednek.

Krízisek idején a vezetők hátát kell látni az embereknek, mert ők azok, akik mutatják az utat és reményt adnak. Ahogy Maxwell példája alapján az izraeli hadseregben a tisztek, mindig ők mennek elől.

Árváné Dr. Ványi Georgina, szervezet- és vezetőfejlesztő

Árváné Dr. Ványi Gina

Árváné Dr. Ványi Gina

Árváné Dr. Ványi Georgina vagyok, szervezetfejlesztő, tréner tanácsadó és nemzetközileg akkreditált business és team coach.