Stabilan, akár a forgószélben is : a mentális állóképesség titka

Árváné Dr. Ványi Gina

Árváné Dr. Ványi Gina

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: linkedin

Bár nem vagyok foci rajongó, be kell vallanom, ha néha látok egy meccset, aminek a végeredményét a büntetőpárbaj dönti el, akkor lélegzet visszafojtva figyelem, kinek sikerül gólt lőnie a kiélezett pillanatban.

A mentális állóképesség régóta ismert fogalom a sportpszichológiában, ahogy az is, hogy a megmérettetésekre pszichésen is felkészítik a versenyzőket.

A siker – legalább is a sportban – gyakran tényleg fejben dől el.

Vajon a fizikai adottságokon és a technikai tudáson kívül mi kell ahhoz, hogy egy játékos be tudja rúgni a 11-est? Mivel rajta múlhat a csapata győzelme, lényeges szempont, hogy stresszhelyzetben meg tudja-e őrizni a hidegvérét és a fókuszáltságát. Ezek mellett az sem elhanyagolható, hogy ki lesz elég bátor ahhoz, hogy vállalja a kihívást és ezzel együtt a kudarc kockázatát. Ki az, aki elhiszi, hogy képes rá, de azzal is rendben lesz majd, ha mégsem sikerül.

Összefoglalva: kell hozzá magabiztosság, a körülmények és az érzelmek feletti kontroll, kockázatvállalás, valamint teljesíteni tudni nyomás alatt is.

A mentális felkészülés a versenysport mellett mára más területeken is fontossá vált, hiszen mindenütt teljesítenünk kell, miközben vágyunk arra, hogy negatív stressztől mentes, elégedett életet élhessünk.

Biztosan te is tapasztaltad magadon és a környezetedben, hogy a pandémia időszaka másképp hatott az emberekre. Volt, aki gyorsan alkalmazkodott a körülményekhez, míg más hetekig nem találta a fogódzókat és rosszul viselte a bizonytalanságot. Volt, aki hetek alatt új stratégiai irányt tűzött ki és újraépítette a cégét, míg más teljes tagadásban próbálta tovább vinni azt és úgy, amit és ahogy addig csinált.

Visszatekintve néhány hónap távlatából:

 • mit tapasztaltál magadon?
 • Hogy viselted a változást és az azzal járó stresszt?
 • Mit tettél, vagy épp nem tettél, hogy megoldjad a szituációt?
 • Milyen érzéseid voltak mindeközben?
 • Összességében hogyan értékeled a teljesítményed ebben az időszakban?
 • Hanyast adnál a mentális állóképességedre?

A mentális állóképesség egy összetett személyiségvonás. Nemzetközi kutatások során azt találták, hogy a tudásukban és kompetenciájukban azonos szinten lévő résztvevők között – legyenek vezetők, sportolók, vagy diákok – a teljesítménybéli különbség 25%-a magyarázható a mentális állóképességgel. Mit jelent ez? Azt, hogy a mentális állóképességnek meglehetősen nagy szerepe van a stressz kezelése mellett a teljesítőképesség és az elégedettség szempontjából.

Miért fontos ez?

Az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség kimutatása szerint „minden 4. munkavállaló érintett és a munkahelyi hiányzások 50-60%-a köthető stresszhez kapcsolódó okokhoz.” Emellett itthon „a foglalkoztatottak 86%-a a kiégés tüneteiről számol be.” (Forrás: Mentális egészség a munkahelyen: a prevenció és tájékozottság fontossága) Ezek borzasztóan nagy számok!

Ha hiszünk a statisztikáknak, akkor munkaadóként a stressz csökkentését és a mentális jóllét erősítését prioritásként kell kezelni. Ehhez hozzájárul, hogy a munkavállalók egyre több gondoskodást és törődést várnak el a munkáltatóiktól. Az egyéni igényekre szabható wellbeing szolgáltatási csomagok – az egészségbiztosítástól a sporttámogatáson át a coachingig – sokasodnak a juttatási piacon.

Hogy illeszkedik a fentiekhez a Mentális Állóképesség mérés?

Ahányan vagyunk, annyiféleképp kezeljük a stresszt és a hirtelen változásokat.

Egy megbízható felméréssel azonosíthatjuk az egyéni mintázatokat, amihez aztán egy célzott és hatékony fejlesztési programot adhatunk.

A mentális állóképesség felmérés alapját az alábbi modell alkotja, amely 4 fő dimenzióból és 8 alskálából áll.

1) KONTROLL

 • Helyzetek feletti kontroll mutatja meg, hogyan a nehézségek kezelése során mennyire vagyunk hatékonyak; pozitív, megoldáskereső-e a hozzáállásunk.
 • Érzelmi kontroll méri az érzelmi tudatosságot, és hogy mennyire vagyunk képesek motiváló és energizáló hatással lenni magunkra és a környezetünkre.

2) ELKÖTELEZŐDÉS:

 • Célorientáltság méri azt, hogy merünk-e ígéretet tenni magunknak és másoknak. Mutatja a sikerorientációt, a versenyszellemet és hogy mennyire függünk mások visszajelzésétől.
 • Eredmény orientáltság képet ad arról, mennyire vagyunk lelkiismeretesek és megbízhatóak, milyen az önfegyelmünk, koncentrációs képességünk, amikor a kitűzött célokat kell elérni, azaz betartani, amit ígértünk.

3) KIHÍVÁS:

 • -Kockázat orientáltság méri, hogy állunk a változáshoz és az újdonságokhoz, mennyire vagyunk rugalmasak; keressük-e aktívan a kihívásokat.
 • Tanulás orientáltság megmutatja, mit teszünk, ha kudarc ér bennünket; tanulunk-e a tapasztalatokból és fejlődünk-e a nehézségek által.

4) MAGABIZTOSSÁG:

 • Saját képességekbe vetett hit árulkodik az önbizalomról és önértékelésről.
 • Interperszonális magabiztosság méri az asszertivitást, a társas helyzetek és konfliktusok kezelését.

A felmérés a fenti faktorok mérésével iránytűt ad az egyéneknek és a csapatoknak is ahhoz, hogy milyen hiedelmeik, attitűdjeik vannak a stresszel és a kihívásokkal kapcsolatban, mik a jelenlegi megküzdési stratégiák, amikre építhetnek és miben érdemes erősíteniük, ha szeretnének.

Ha fontos számodra a saját, vagy a csapatod mentális jólléte, és felkeltette a felmérés az érdeklődésed, keress minket bizalommal.

Árváné Dr. Ványi Gina

Árváné Dr. Ványi Gina

Árváné Dr. Ványi Georgina vagyok, szervezetfejlesztő, tréner tanácsadó és nemzetközileg akkreditált business és team coach.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: linkedin