Rugalmasság és optimizmus

Árváné Dr. Ványi Gina

Árváné Dr. Ványi Gina

A csapból is az folyik, hogy mennyire fontos a lelki és mentális rugalmasság és ellenállóképesség, avagy a reziliencia, de talán arról még kevesebb szó esett, hogy mindez miképp függ össze az optimizmussal.

Több tényező is szerepet játszik abban, mennyire vagyunk reziliensek:

  • hogyan és mennyi idő alatt tudunk megbirkózni a stresszhelyzetekkel, krízisekkel;
  • a megküzdésen túlmenően a krízishelyzetekből hogyan állunk fel, úgy, hogy tanultunk is belőle, fejlődtünk és többek lettünk általa, amit a jövőben is tudunk kamatoztatni.

A jó hír, hogy a reziliencia tanulható és fejleszthető képesség.

A reális optimizmus

A rezilienciára ható egyik tényező a reális optimizmus. Talán hihetetlenül hangzik, de az optimizmus is lehet tanult. A „reális” jelző arra utal, hogy ez nem a naiv, indokolatlan hurrá optimizmus, hanem egy olyan alapvető beállítódás, amikor is hiszünk abban, hogy a dolgok, az életünk jól fog alakulni. Nem veszítjük el a reményt és bízunk abban, hogy a helyzetünkre lesz és találunk megoldást. Ez összefügg a pozitív énképpel és önbecsüléssel, illetve azzal, hogy a velünk történtekre milyen magyarázatot adunk.

Amikor pesszimisták vagyunk, akkor jellemzően azt gondoljuk, hogy

  • a negatív eseményeknek kizárólag mi magunk – az alkalmatlanságunk, vagy valamilyen hiányosságunk – vagyunk az oka;
  • a figyelmünket pedig arra irányítjuk, amin nem tudunk változtatni, ami felett nincs kontrollunk (pl. a COVID-19 vírus megjelenése)
  • és azt vízionáljuk, hogy mindez az egész életünkre káros következményekkel jár.


Amikor optimista szemlélettel kezeljük a helyzetet, akkor:

  • észrevesszük a külső tényezők szerepét is a helyzet kialakulásában,
  • arra koncentrálunk, amire van hatásunk,
  • nem gerjesztjük a problémát nagyobbra, hanem a kezelhető részére találunk megoldást.

Talán már az előzőekből is látszik: sok múlik azon, hogy milyen jelentést tulajdonítunk a helyzeteknek, hiszen ez kihat az érzelmeinkre, ezáltal pedig a reakcióinkra, viselkedésünkre, amik meghatározzák a probléma kezelésének módját is.

Fontos és érdemes tehát felismerni azokat a gondolkodási csapdákat, amik akadályozzák az optimizmusunkat, ezáltal negatív hatást gyakorolnak a mentális ellenállóképességünkre is.

Az optimista gondolkodás megtanulása felé tett egyik első lépés a tudatosság: annak beazonosítása, hogy mely gondolkodási csapdákba vagyunk hajlamosak beelesni és milyen helyzetekben, az életünk mely területein fordulnak ezek elő.

Folytatjuk a témát jövő héten, amikor a gondolkodási csapdákról és kezelésük hatékony módszereiről, eszközeiről írunk!

Szerző: Nyakas Kitti, szervezet- és vezetőfejlesztő, tréner, coach ACC

Forrás: Karen Reivich: Positive Psychology: Resilience Skills course

Árváné Dr. Ványi Gina

Árváné Dr. Ványi Gina

Árváné Dr. Ványi Georgina vagyok, szervezetfejlesztő, tréner tanácsadó és nemzetközileg akkreditált business és team coach.