Hogyan kommunikáljunk online hatékonyan

Árváné Dr. Ványi Gina

Árváné Dr. Ványi Gina

Mire figyeljünk most, hogy többet kommunikálunk online egymással?

Szakmai tréningek a Zoom-on, munkamegbeszélések telefonon és Microsoft Teams-en, baráti és családi találkozások a Messengeren. Csak néhány tipikus helyzet, melyeknek jó része korábban zömében offline, azaz személyesen zajlott, de kényszerűségből mára az online térbe került át. Tulajdonképpen szerencsések vagyunk, hogy a kapcsolattartás ezen formájára legalább lehetőségünk van, a technológiának köszönhetően.

Hogyan hat ez a változás a kommunikáció minőségére, az üzenetek megfelelő „vételére”, egymás megértésére? Mire érdemes figyelni az online kommunikáció esetén?

Széleskörben ismert a modell, hogy az üzenet dekódolása során mekkora súllyal esik latba a verbális (kimondott szavak), a nonverbális (testbeszéd, gesztusok, mimika, tekintet) és a vokális (hangmagasság, hangsúly, hanglejtés, hangerő) kommunikáció. Ezt láthatjátok az ábrán:

Ez az arány azt is jelenti, hogy a másik fél kommunikációjának hitelességét megalapozza, ha az, AMIT (verbális kommunikáció) mond összhangban van azzal, HOGYAN (nonverbális és vokális kommunikáció) mondja. Ha pedig ellentmondást érzékelünk ezek között, akkor a HOGYAN-nak fogunk hinni.

Miképp függ ez össze az online kommunikációval?

 • Az online kommunikációs térben a nonverbális kommunikáció egy része kevésbé hozzáférhető. Miért? Kisebbek vagyunk a kijelzőn, emellett leginkább az arcunk látszik, vagy csak az.
 • Személytelenebbnek érezhetjük a kommunikációt, mert hiányozhat az együtt, egy fizikai térben levés adta intimitás, ami társas lényekként az egyik fő igényünk.
 • Számolnunk kell azzal is, hogy a technika ördöge miatt a reakciók elcsúsznak, olykor lefagy a képernyő, ami nehezíti a jelek „olvasását”.
 • Előfordul, hogy kamera nélkül tudunk csak bekapcsolódni egy beszélgetésbe, akkor még kevesebb információhoz jutunk a másik félről és ő is rólunk.
 • A kommunikációt lehetővé tevő eszköz – a telefon, vagy a laptop – maga is az egyik legfőbb forrása a figyelem elterelődésének: a csilingelő Skype üzenetek, bejövő hívások, felugró e-mail értesítések mind elvihetik a fókuszt a beszélgető partnerről. Ha megosztjuk a képernyőt és prezentálunk, akkor pedig teljesen elveszíthetjük a kapcsolatot a hallgatósággal.

Mire figyeljünk, mit tegyünk azért, hogy a kommunikáció minősége, az üzenet küldése és befogadása a lehető legjobb minőségű legyen?

Persze a legegyszerűbb, tegyük meg az alapvető technikai óvintézkedéseket: telefon lenémítása, értesítések kikapcsolása, stabil internet kapcsolat biztosítása, megfelelő méretű képernyő beszerzése.

Azért, hogy a kieső információkat pótoljuk, használjuk többet a verbális csatornát:

 • Általánosságban kérdezzünk többet! Használjunk nyitott kérdéseket, hogy kiderítsük az érzelmi válaszokat: Hogy vagy? Hogyan érint ez most téged? Milyen érzéseid vannak ezzel kapcsolatban?
 • Összegezzünk gyakrabban, hogy támogassuk a megértést és fókuszáljuk a saját és a többiek figyelmét is.
 • Az előző pont párja, hogy kérjük meg a beszélgetőpartnerünket, ő foglalja össze, amit hallott és amit megértett abból, amit mondtunk és korrigáljuk, ahol szükséges.
 • Fejezzük ki nyíltan az igényeinket, kérésünket és szándékunkat, mert a másiknak is megkönnyítjük a dolgát. (És ez nemcsak online kommunikációban megszívlelendő tanács.)
 • Figyeljünk arra, hogy a másik fél követ-e még bennünket, főleg, ha egyáltalán nem látjuk őt. Ha nem vagyunk biztosak benne, kérdezzünk rá.
 • Adjuk meg a szót, szólítsuk meg azt, akinek valamiért nem sikerül magától bekapcsolódni a beszélgetésbe.

Emellett természetesen nem kell teljesen nélkülözni a nonverbális kommunikációs lehetőségeket sem:

 • Finom jelzések helyett reagáljunk erőteljesebben: gesztikuláljunk, nagyobb bólogatással, kézjelekkel (integetés, felfelé/lefelé tartott hüvelykujj) arra, amit hallunk.
 • Ügyeljünk még inkább arra, hogy ne vágjunk egymás szavába, ezért akár közösen elfogadott szabályt is kitalálhatunk arra, ki és hogyan jelezze, ha be akar lépni a beszélgetésbe. 
 • Közös megállapodás alapján használható az online platform chat felülete is, ha kérdésünk, kérésünk van, de egyéb esetben ne tereljük el a figyelmet üzenet váltásokkal.

A beszélgetés végén pedig kérjünk és adjunk visszajelzést arról, hogy milyen élmény volt a beszélgetés, és mit érdemes legközelebb másképp csinálni.

A kommunikáció online térbe kerülése tartogat kihívásokat, de ne féljünk ezzel kísérletezni és használjuk bátran ezeket a csatornákat. 

Az online meetingek sikerességéhez a fentieken túlmenően van még néhány tényező, amire érdemes figyelni. Következő cikkünkben erről lesz szó!

Árváné Dr. Ványi Georgina, szervezet- és vezetőfejlesztő

Árváné Dr. Ványi Gina

Árváné Dr. Ványi Gina

Árváné Dr. Ványi Georgina vagyok, szervezetfejlesztő, tréner tanácsadó és nemzetközileg akkreditált business és team coach.