Csapatépítő, együttműködést fejlesztő tréning – ahogyan én csinálom

Árváné Dr. Ványi Gina

Árváné Dr. Ványi Gina

A projektek sikeressége döntő többségében múlik a csapatmunkán és az együttműködés minőségén, egy-egy jó közös élmény is segítség, de legtöbbször nem elég a tartós előrelépéshez.

Az élményalapú csapatépítők adnak is új energiát és lendületet a csapatnak, a közösségnek. Jól esik a kollégáknak, jól érzik magukat, emlegetik akár jó ideig, de az együttműködés minőségére nem biztos, hogy hosszú távon hatni tudnak.

Ha tartós eredményre vágysz, akkor együttműködést fejlesztő csapatépítő tréning programot ajánlok számodra. Értelemszerűen ezt olyan csapatoknak, csoportoknak ajánlom, akik munkájuk során egy projektben, egymással szoros együttműködésben dolgoznak feladatokon. A csapat mérete lehetővé teszi, hogy akár egy nap alatt is eredményeket érjünk el a megfogalmazott tréning célok tekintetében.

Az eredményesség érdekében nagyon fontos, hogy az együtt dolgozó kollégák egymást jól ismerjék, jó kapcsolatban és bizalommal legyenek egymás iránt. Bizonyított, hogy ilyen csapatokban gyorsabb a munkavégzés, nagyobb a hatékonyság, kevesebb a hibázás, az egymás okolása, a felelősség hárítása.

Persze, természetesen a csapatépítő tréningen sokat fókuszálunk az erősségekre, jó a hangulat és mindeközben a feladatok lehetőséget adnak arra, hogy a mindennapokba elvihető tanulságokkal szolgáljanak.

A program kialakításakor mindig figyelembe veszem a résztvevők mivel foglalkoznak, a szervezeti hierarchia mely szintjén tevékenykednek, milyen iparágban dolgoznak, hogy olyan feladatokat vigyek számukra, amivel könnyen tudnak azonosulni, mindazonáltal kihívást is jelent számukra.

Mindig lesz egy előre elkészített forgatókönyv, annak megfelelően, hogy mi a tréning célja, azonban rugalmasan tudok változtatni a programon a csoport aktuális igényeire reagálva.
Együttműködést nem lehet prezentációkból, könyvből megtanulni, tapasztalati tanulás kell hozzá, jó hangulat kell hozzá, tréning feladatok, látszólag játékok, nagyon komoly tudatosítással, feldolgozással. Hiszen csak így válik a mindennapokban alkalmazható tudássá az ott szerzett tapasztalat.

A csapatépítő, együttműködést fejlesztő tréning akkor éri el a célját, ha sikerül kapcsolatot és összefüggést találni a játékok során végzett gyakorlat és az ennek megfelelő munkahelyi szituációk között.

Árváné Dr. Ványi Gina

Árváné Dr. Ványi Gina

Árváné Dr. Ványi Georgina vagyok, szervezetfejlesztő, tréner tanácsadó és nemzetközileg akkreditált business és team coach.