Amire mindig is szükség lesz: a mentális állóképesség

Árváné Dr. Ványi Gina

Árváné Dr. Ványi Gina

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: linkedin

A jövőre vonatkozó előrejelzésekben gyakran fejtegetik, milyen lesz majd a mesterséges intelligencia és az ember együttműködése, milyen szakmák tűnnek el és jelennek meg 5-10-20 év múlva, és vajon milyen kompetenciákra lesz szükségünk, hogy megálljuk a helyünket a munka világában. A vélemények megoszlanak, sőt vannak, akik szerint ezt nem is lehet most még megmondani.

Az én tippem, hogy mi az, amire biztosan szükség lesz a jövőben – és ha lehetne, már ma elkezdeném fejleszteni iskolás korú gyerekeknél -, az a mentális állóképesség.

A mentális állóképesség egy összetett és fejleszthető kompetencia, ami magában foglalja a lelki ellenállóképességet, avagy rezilienciát; a gondolkodási rugalmasságot és a tanulási agilitást is.

Ez nemcsak egyéni szinten, hanem a csapatok és a szervezet szintjén is kritikus tényező, hiszen kutatások szerint pozitív összefüggés van a mentális állóképesség, illetve a jó teljesítmény, a pozitív gondolkodás, a személyes jóllét és elégedettség között.

Miért is jó nekünk a mentális állóképesség?

A gyorsan változó körülmények, újfajta problémák, krízisek, növekvő és globális szintű verseny közepette egyre gyakrabban találjuk magunkat ismeretlen és kiszámíthatatlan helyzetekben. A biztonság érzetünk megrendülése és a változások okozta nyomás és stressz miatt a lelki stabilitásunk, a belső erőforrásaink és erősségeink jelenthetnek olyan biztos pontot számunkra, amihez minden körülmények között visszanyúlhatunk.

Ahhoz, hogy a felmerülő kihívásokkal meg tudjunk küzdeni, a gondolkodásunknak is rugalmasnak kell lennie azért, hogy

  • új nézőpontokat találjunk,
  • kreatív megoldásokkal álljunk elő,
  • mielőbb képesek legyünk mozgósítani a cselekvő energiáinkat ahelyett, hogy a félelmeink, aggodalmaink leblokkolnának.

Ehhez hozzátartozik, hogy

  • az eseményeket megfelelően, ám gyorsan értékeljük,
  • meglássuk az opciókat,
  • és kellő motivációval és kitartással rendelkezzünk ahhoz, hogy B vagy akár C tervet alkossunk,
  • új célt tűzzünk ki,
  • majd pedig elvégezzük a szükséges feladatokat.

A tanulási agilitás pedig úgy kapcsolódik az előzőekhez, hogy minél nyitottabbak vagyunk a tudásunk szélesítésére, valamint a pozitív vagy negatív tapasztalatainkból észrevesszük a tanulási lehetőséget, annál könnyebben adaptálódunk váratlan szituációkhoz.

A Carol Dweck által leírt, úgynevezett fejlődési szemléletet (growth mindset) kell kialakítani, hogy a kihívások ne rettentsenek el, sőt inkább keressük azokat. A kudarcokban ne egy óriási stop táblát lássunk, hanem fejlődési potenciált. Mások sikere ne bénítólag hasson, hanem inspiráljon minket a még jobb teljesítményre.

Hogyan kezdjünk hozzá?

A mentális állóképesség mérhető. Első lépésben – akár egy felmérés alapján – nézzük meg, hogy ezen összetett kompetenciának mely elemei az erősségeink és hol vannak a gyenge pontjaink. Ezt követően érdemes egyéni igényekre, tanulási stílusra szabott technikákat, módszereket keresni és beépíteni.

Ha szívesen fejlesztenéd a saját, vagy a csapatod mentális állóképességét, fordulj hozzánk bizalommal.

Szerző: Nyakas Kitti, szervezet- és vezetőfejlesztő, tréner, coach ACC

Árváné Dr. Ványi Gina

Árváné Dr. Ványi Gina

Árváné Dr. Ványi Georgina vagyok, szervezetfejlesztő, tréner tanácsadó és nemzetközileg akkreditált business és team coach.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: linkedin